Jobbet om vd

Drivs du av att ta ansvar och vågar ta dig an utmaningar, stora som små? Då kan rollen som vd passa dig!

Ambjörn Karlsson är vd på Procidens och berättar mer om vad uppdraget innebär. 

Vad innebär rollen för dig?

Det innebär en hel del ansvar. Både mot ägarna och driften av själva verksamheten, som innefattar personal och ett administrativ arbete. Man ska helt enkelt se till att sköta verksamheten utifrån ägarnas och styrelsens önskemål. 

Hur ser en vanlig arbetsdag ut?

Jag är verksam på ett relativt litet bolag, så även om jag är vd har jag en viss operativ roll. Det innebär stundtals att jag agerar operativ arbetsledare för målarna och stundtals arbetar jag med kalkyler. Just vd-jobbet handlar om ha kontroll över vad som händer. Arbetet kan exempelvis handla om uppföljningar av våra projekt och redovisningar av projekten. 

Vad är mest givande med att vara vd?

Det är utmaningen att försöka lyckas med det man har lovat och klara av att stå upp för de förväntningar som finns. Vi ska behålla våra kunder, skaffa nya kunder, leverera ett bra jobb, se till att medarbetarna mår bra och arbetet som vi utför måste generera pengar. Så det är egentligen själva utmaningen som jag finner är mest intressant, det som är mest givande är givetvis att klara av utmaningen som man har framför sig. 

Hur blev du vd?

Jag har jobbat som arbetsledare genom bygg- och målerisektorn. Efter det fick jag anställning som avdelningschef på ett rikstäckande måleriföretag. Jag tyckte att vi hade för lite frihet under arbetet, så därför valde jag att bli egenföretagare istället. Då blir man per automatik vd. Sedan dess har jag sålt mina företag till Layer Group, och nu är jag anställd som vd. Det som drog mig till yrket var min drivkraft att få utveckla något, och intresset för utmaningarna som följer med det.

Vem skulle du rekommendera till att bli vd?

Om man ska jobba som vd så ska man inte vara rädd för att ta på sig ansvar. Även om man ibland får till sig utmaningar som är svåra att leva upp till så måste man våga anta utmaningen. Man ska kanske inte ha allt för stort kontrollbehov eller vara allt för noggrann med att saker blir exakt som man har tänkt, för så blir det oftast inte. Man måste kunna ändra inriktning när man inser att något inte fungerar som det ska. Många människor är rädda för förändringar, men det gäller att kunna hantera och drivas av dem istället. Det gäller också att inte vara rädd för att kliva fram och ta plats, att vara vd är att vara en ledare. Som till exempel en lagledare eller en tränare i ett fotbollslag, där måste alla delar fungera för att man ska kunna vinna matcher. Man får helt enkelt inte vara rädd för att ta plats.